Superserien

Sitt namn till trots spelas amerikansk fotboll inte bara i Amerika (även om sporten självklart är störst i USA). I Sverige är till exempel sporten tillräckligt stor för att det ska finnas både en serie och svenska mästerskap: den högsta serien kallas Superserien, och SM i amerikansk fotboll avgörs genom att de bäst placerade lagen i Superserien får spela ett slutspel.1280px-carlstad_crusaders_mot_orebro_black_knights_sm-final_2013_02

Amerikansk fotboll har en relativt kort historia i Sverige, något som bland annat bevisas av att Superserien inte grundades förrän år 1991. Den första upplagan av serien bestod av sex lag som tävlade mot varandra i dubbelmöten i form av hemma- och bortamatcher. Vann det året gjorde Uppsala 86ers, som också blev svenska mästare då de vann slutspelet efter Superserien. Antal lag som deltar i Superserien har varierat genom åren, men det har legat mellan fem och tio lag. Sammanlagt genom åren har 24 olika lag deltagit i Superserien, men vissa av dessa har endast deltagit en eller två säsonger. År 2016 deltog sju lag i serien: Carlstad Crusaders, Limhamn Griffins, Stockholm Mean Machines, STU Northside Bulls, Tyresö Royal Crowns, Uppsala 86ers och Örebro Black Knights. Vann gjorde Carlstad Crusaders, som året innan placerade sig på andra plats i serien. Carlstad Crusaders blev också svenska mästare år 2016, en titel de innehaft sedan 2010. Carlstad Crusaders är även det lag som har vunnit Superserien flest gånger genom åren, med åtta vinster sammanlagt. Om du är supporter till Carlstad Crusaders eller något annat av lagen i Superserien, och vill visa det både på och utanför matcher, kan du enkelt beställa en t-shirt med tryck på Metryck.com i ditt lags färger och med lagets namn på. Sedan kan du heja fram ditt lag hela vägen till toppen av Superserien.

Den federation som styr Superserien är Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, SAFF. SAFF bildades år 1984 (vilket också säger en del om hur ung sporten är i Sverige) och valdes in i Riksidrottsförbundet samma år som Superserien grundades, det vill säga 1991. Förbundet är också anslutet till IFAF Europe, det vill säga den europeiska förgreningen av International Federation of American Football. Idag har SAFF ungefär 80 medlemsförningar, och har sitt kansli i Idrottens hus vid Skanstull i Stockholm.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation