Amerikansk fotboll på vita duken

De flesta känner till att amerikansk fotboll är en tuff och krävande sport. Spelarna är stora, starka och spelet på plan kan vara skrämmande. Skaderisken är stor då sporten i sig är väldigt fysisk och våldsam. Ofta får spelarna bestående skall- och tandskador som följd av många fysiska sammandrabbningar. De svenska lag som sysslar med sporten kan vända sig till någon av distriktandvårdens 22 tandläkare i Stockholm och boka tid på vardagar, kvällar och helger. Det finns alltid en akut-tid när olyckan är framme.

Populärt filmmaterial

Amerikans fotboll är mycket populär i USA, där den också närmast kan anses vara helig för de allra flesta amerikaner som följer Super Bowl med stort intresse. Det är med andra ord inte så konstigt att sporten har tagit sig in i filmens värld där den har lyckats med tilltaget att skapa sig en egen genre. Inom denna genre förekommer såväl drama som komedier, men även självbiografiska filmer där legendariska spelares liv utgör intressant material till en och annan film. Ett exempel på den här typen av film finner vi i The Blind Side från 2009, som skildrar stjärnspelaren Michael Ohrers liv.

Remember the Titans

Denzel Washington spelar tränaren Herman Boone i dramat Remember the Titans från 2000. Även här bygger handlingen på verkliga händelser och skildrar en afroamerikansk tränares kamp mot rasdiskriminering i 1970-talets USA. Tränaren Boone lyckades få ihop ett vinnarlag bestående av både vita och svarta spelare. Laget hette “The Titans” och fick stora framgångar inom sporten.

Invincible

Mark Wahlberg spelar Vince Papale i Invincible från 2006. Även denna film har hämtat inspiration från det verkliga livet. Handlingen kretsar kring den kände spelaren Vince och skildrar hur han lyckades komma med i provuttagningen till laget Philadelphia Eagles som spelar i NFL. Filmen utspelar sig 1975 i Philadelphia och tittaren får följa Papales alla motgångar innan turen vänder och han blir oövervinnerlig.

The Replacements

Keanu Reeves spelar Shane Falco i komedin The Replacements som på ett mycket komiskt sätt skildrar en verklig spelarstrejk från 1980-talet. Det vikarierande laget som måste ta det verkliga

lagets plats under strejken och avsluta säsongens ligaspel är dock fiktivt. Tränaren får fria händer att sätta ihop ett eget lag och han hittar ett gäng föredettingar som får ett minst sagt hårt bemötande av en ilsken publik som kastar ruttna ägg över hela spelplanen. Filmen bjuder på en hel del förvecklingar och många skratt.

Leatherheads

George Clooney spelar tränaren Dodge Connolly i komedin “Leatherheads” som i den svenska översättningen kallas I spel och kärlek från 2008. Filmen utspelar sig kring 1925 och handlar om proffslaget Duluth Bulldogs som har det kämpigt. De har förlorat sitt sponsorskap och publiken börjar svika. Tränaren bestämmer sig för att rekrytera en ung collegespelare och krigshjälte för att rädda laget. Båda männen blir förälskade i reportern Lexie Littleton (Renée Zellweger) och en hel del dramatik väntar. Fröken Littleton tänker nämligen bevisa att krigshjälten Carter Rutherford (John Krasinski) är en bluff.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation