SuperBowl

Ett av världens största sportevenemang utav alla kategorier är SuperBowl. Amerikansk fotboll är överlag ingen större sport här i Sverige, men när SuperBowl pågår i USA lever även många svenskar upp och stannar uppe på natten för att titta på matchen. Detsamma gäller länder över hela världen. SuperBowl är finalen på slutspelet i NFL som är den största proffsligan i Nordamerika. Eftersom USA är överlägset störst på amerikansk fotboll är det här som de bästa spelarna gör upp. Det innebär att alla strålkastare riktas mot matchen där hela säsongen avgörs på bara ett par timmar.

Glendale, US – January 24, 2015: Evening cast golden color on silver dome of University of Phoenix Arizona Cardinal Stadium that dressed up for Super Bowl XLIX taking place on February 1, 2015

SuperBowl spelades för första gången 1967 som ett sätt att kora vinnaren i två konkurrerande proffsligor . Därefter slogs de samman till det nuvarande NFL som fortsätter att vara världens klart största liga. Under årens lopp har många klassiska spelare och lag fått chansen att träda in på arenan. Eftersom matchen arrangeras på neutral plan får olika delar av USA möjligheten att vara värd varje år. SuperBowl brukar generera stora intäkter för alltifrån biljetter och hotell till kringförsäljning under matchen. Upp till 100 000 åskådare brukar komma till matchen, beroende på hur stor arenans kapacitet är, och en biljett på svarta börsen kostar normalt tiotusentals kronor.

Flest är dock de som tittar på finalen i tv-sofforna. SuperBowl har blivit en viktig tradition i det sporttokiga USA och det innebär att det ofta arrangeras grillfester runt om i landet i samband med matchen. De enorma tittarsiffrorna lockar även annonsörerna till att köpa reklamtid under matchen. Naturligtvis gör det att priserna trissas upp och det kan kosta många miljoner att få en kort reklamsnutt under matchens gång.

SuperBowl är också känt för att ha en påkostad halvtidsshow. Då bjuds de största amerikanska musikstjärnorna in för att framföra ett nummer, oavsett om det handlar om Madonna, Beyoncé, Justin Timberlake eller någon annan storstjärna. Ändå är det just matchen som de allra flesta åskådarna intresseras av. 2016 var det Denver Broncos som tog hem segern när de slog skrällaget Carolina Panthers i finalen. Då arrangerades finalen på Levi’s Stadium i San Francisco och lockade över 70 000 människor till matchen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation