Lär dig Amerikansk Fotboll

Amerikansk fotboll är en sport som spelas mellan två lag med elva spelare i vardera lag. Sporten spelas på en rektangulär spelplan, oftast konstgräs, som är 120 yards (amerikanska mått) lång. Bollen som används är oval och under officiella matcher är bollen alltid klädd i ett brunt skinn.

Laget som innehar ”possession” försöker att avancera bollen till motståndarens ”end zone”. Om laget som innehar bollen lyckas göra detta kallas det en touchdown. En touchdown ger laget 6 poäng och en chans att antingen sparka in bollen i field-målet för 1 poäng eller försöka sig på ännu en touchdown från 10 yards, vilket ger laget ytterligare 2 poäng. Det offensiva laget måste avancera bollen minst 10 yards vart fjärde spel. Om laget lyckas med att avancera bollen 10 yards så fortsätter laget att ha bollen och får fyra nya försök att avancera ytterligare 10 yards. Om laget inte lyckas med detta så går bollen över till motståndarlaget.

En match spelas under 60 minuter och är uppdelad i fyra delar, som kallas quarters. Klockan stannas mellan spelen och en match tar i genomsnitt tre timmar.

Båda lagen i en amerikansk fotbollsmatch har offensiva spelare, defensiva spelare, och specialspelare som tillsammans kallas special teams. Om laget har bollen så spelar de offensiva spelarna och vice versa. Om en spark ska genomföras så använder man sig av sitt special team. Den mest involverade spelaren i matchen är den så kallade quarterbacken. Quarterbacken är den spelare som i de flest fall genomför lagets alla spel. Ett lag kan ha mellan 1 och 3 quarterbacks. Quarterbacken kan välja mellan att kasta bollen till en av sina springande medspelare, lämna över bollen till en s.k. running-back, eller så kan quarterbacken välja att avancera bollen genom att springa med den. Det finns massvis med olika spelstilar hos en quarterback och det är upp till lagets tränare att bestämma vilken som passar laget bäst. Den mest kända quarterbacken för tillfället i NFL är Tom Brady. Tom Brady har varit aktiv som professionell fotbollsspelare i 19 år och har vunnit hela 6 Superbowls (det amerikanska mästerskapet).

Amerikansk fotboll är en sport med väldigt många tacklingar och hård kontakt. Detta har gjort sporten till den mest skadedrabbade i världen. Många sportforskare har upptäckt den otroligt höga risken för hjärnskador inom sporten. Ett stort antal före detta NFL-spelare lider idag av diverse hjärnskador efter att ha utstått allt för många tacklingar mot huvudet. Knäskador är också mycket vanliga. Först och främst så drabbas spelarna av korsbandsskador eller av artros. Artrosen kan komma ifrån det otroliga trycket som spelarnas knän tvingas utstå under en match. Det kan bero på planens skick, på spelarens vikt, och på spelarens val av skor. På Artros.org finns det mer information om både symptom och behandlingsmetoder av skadan. Under 2018 så drabbades hela 51 professionella amerikanska fotbollsspelare av främre korsbandsskador. Denna skada innebär att det främre korsband i knäet sträcks, delvis går av, eller går av helt och hållet. Alla 51 spelare som drabbades av denna skada under 2018 tvingades att vila resten av säsongen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation