Amerikansk fotboll i Sverige

Amerikansk fotboll var ursprungligen endast populärt inom de amerikanska gränserna. Som namnet avslöjar var det just på den nordamerikanska kontinenten som sporten uppstod och här är den ännu överlägset störst jämfört med andra länder. På senare år har den dock avancerat kraftigt även i andra delar av världen. Sverige är ett av länderna som har tagit sporten till sitt hjärta och sett till att amerikansk fotboll får synas i rampljuset emellanåt. Det har både lett till att flera duktiga svenska spelare har kommit fram samtidigt som standarden på lagen i den svenska ligan har höjts betänkligt.

1200px-Carlstad_crusaders-sm-finalDet finns ett lag som dominerar den inhemska amerikanska fotbollen i Sverige mer än något annat. Det handlar om Carlstad Crusaders som är sportens stora giganter på svensk mark. Efter att de grundades 1991 har de fyllt prisskåpen med ett stort antal bucklor. De har vunnit SM-guld sju gånger, vilket är en anmärkningsvärd detalj i sig själv givet klubbens unga ålder. Ännu mer imponerande är dock faktumet att de har vunnit de senaste sju mästerskapen i rad. Dessförinnan var de i final i sex av de föregående sju finalerna. Det gör att Carlstad Crusaders står i en särklass när det kommer till amerikansk fotboll i Sverige idag.

Det är inte bara klubblagen som har höjt sin standard. Även de individuella spelarna har gått framåt. Det bästa exemplet på det är Ola Kimrin som numera har pensionerat sig från den amerikanska fotbollen. Under sin karriär lyckades han dock med något som ingen svensk har gjort, varken förr eller senare – att spela i NFL. Kimrin var en kicker som under en försäsongsmatch gjorde ett field goal på 65 yards, längre än någon spelare i historien. Det gör Kimrin till Sveriges störste inom sporten någonsin.

Även på ungdoms- och amatörnivå har fler och fler insett den amerikanska fotbollens charm. Det har gjort det enklare att gå med i klubbar som arrangerar en verksamhet öppen för nyfikna. Amerikansk fotboll är dock en fysisk sport som kan vara krävande för kroppen, så det kan vara skönt att gå till en naprapat Stockholm för att få ordning på leder och muskler.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation