Hur utvecklades den amerikanska fotbollen?
Det kan ibland vara svårt att sätta sig in i skillnaderna mellan vanlig fotboll och amerikansk fotboll. För den som vet är naturligtvis skillnaderna markanta, även om begreppen liknar varandra. Den amerikanska fotbollen innebär inte att man springer omkring med elva spelare på planen och jagar en boll med fötterna. Nej, den amerikanska fotbollen påminner betydligt mer om rugby än vanlig fotboll. Och det är just så den har uppkommit – genom en kombination mellan rugbyn och fotbollen. Dock finns det vissa skillnader från rugbyn såsom framåtpassningar, vissa tacklingar och utrustningen som är mer omfattande i den amerikanska fotbollen.
Historia
De första tendenserna av den amerikanska fotbollen skedde redan på 1600-talet då indianerna roade sig med att spela något de kom att kalla “Pasuckquakkohowog” – vilket betyder “vi samlas för att spela boll”. Detta höll faktiskt på ända in på det amerikanska inbördeskriget, då universiteten började blanda upp den engelska fotbollen från brittiska influenser som landade i USA. Många tyckte om denna mer fartfyllda och actionladdade sport som inte var lika snäll som den engelska och europeiska fotbollen.
Den moderna amerikanska fotbollen fick sin uppkomst på amerikanska colleges där studenterna roade sig med att spela fotboll och rugby i en och samma match. Det fanns således inslag av båda sporterna. Detta infann sig redan i mitten på 1800-talet så egentligen är sporten inte särskilt gammal om man tänker efter. Den första riktiga matchen tog plats mellan Princeton University och Rutgers. Då fanns inte den välbehövliga utrustningen, så du kan själv tänka dig att det gick hett till på planen. Rutgers gick ur striden som det vinnande laget och bildade kort därefter den första ligan American Intercollegiate Football Association.
Under de första åren så ändrades reglerna dock ordentligt från år till år – från början var det inte ens tillåtet att bära bollen och först 1906 fick spelarna passa bollen framåt. Den amerikanska proffsfotbollen gjorde sitt intåg 1919. På senare år har även varianter av den amerikanska fotbollen börjat infinna sig så som flaggfotbollen och den kanadensiska fotbollen.
Den amerikanska fotbollen i Europa
Även om det har gjorts ett flertal försök att adoptera den amerikanska fotbollen i Europa, så är det den europeiska som dominerar med råge. Visst finns det fotbollsorganisationer som satsar just på den amerikanska versionen, men dessa är få och inte speciellt stora. Även i Sverige försöker vissa fans kämpa för att få större utrymme, men frågan är om det någonsin kommer att bli av. Amerikansk fotboll är dessutom en dyr sport att hålla på med och bara för att köpa utrustning så kan det behöva användas fler än ett fakturaköp för att få tag i allt. Den som däremot tycker om fart och fläkt kan tycka att det inte finns något trevligare än den amerikanska fotbollen!