Utrustning inom amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är i allra högsta grad en kontaktsport. För att förhindra att spelarna skadar sig under träningar och matcher måste de därför enligt reglerna bära en viss uppsättning skydd när de spelar.

En av de viktigaste delarna av spelarnas skydd är hjälmen, eftersom den skyddar huvudet från stötar – både från andra spelare, från bollen och från marken vid fall. Hjälmen måste också ha ett ansiktsgaller, som ska skydda ansikte och tänder. Det är också obligatoriskt för spelarna att använda tandskydd, trots att tänderna är skyddade av ansiktsgallret. Det beror på att tandskyddet har visat sig skydda mot andra skador, som hjärnskakning. Spelarnas tänder är med andra ord väl skyddade från armbågar, bollar och annat som kan träffa dem. Om man trots allt skulle råka ut för en olycka under en match eller träning som skadar tänderna, och man behöver uppsöka en tandläkare, hittar man enkelt en tandläkare i Stockholm via Varden.se.1024px-2006_pro_bowl_tackle

Den del av utrustningen som kanske tydligast utmärker en utövare av amerikansk fotboll är axelskydden, som är relativt omfångsrika jämfört med många andra sporter. Axelskyddet skyddar spelarens axlar och bröst, och det finns olika varianter beroende på vilken position spelaren har – allt från ett större skydd som går ner över ryggen och magen till ett mindre och lättare skydd som ger mer rörlighet.

Alla spelare ska också bära särskilda byxor med fickor för skydd av höfter, lår, knän och svanskota. Den vanligaste varianten av dessa skydd är gjorda av skumgummi, och de ger därför bara ett begränsat skydd. Detta har medfört att många spelare väljer att inte använda dessa skydd till förmån för ökad rörlighet, trots att de alltså är obligatoriska. En mer modern variant har även inlagda metallplattor, som ger ett mer effektivt skydd.

Spelarna kan förutom dessa obligatoriska skydd även välja att bära ett flertal valfria skydd, beroende på vad de uppfattar att de behöver utifrån sin position. Det är till exempel inte ovanligt att linjemän använder nackskydd, att runningbackar bär skydd för sina underarmar och armbågar, eller att recievers bär extra skydd för ryggen i form av backplates, utöver det längre axelskyddet de ofta bär. Allt för att förebygga de skador som spelare i deras position särskilt riskerar att få.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation