Amerikansk fotboll

När man talar om sporten fotboll med en amerikan är det inte Zlatan och grabbarna som detta associeras med, utan istället så kallad amerikansk fotboll. Det är en kollisionssport som spelas i lag med 11 spelare på plan i respektive lag. Spelet är fysiskt tufft och går ut på att på olika sätt föra bollen in i motståndarlagets end zone för att få poäng. På grund av den tuffhet som präglar spelet med hårda närkamper och mycket fysisk kontakt, krävs en hel del utrustning – bland annat en rigorös hjälm, fotbollsskor och kraftiga benskydd. Under 1900- och 2000-talet har det blivit en mycket populär sport i stora delar av västvärlden, inte minst i hemlandet USA där det faktiskt är den absolut största och populäraste sporten.

Omåttligt populärt i USA

Amerikansk fotboll är den största och mest populära sporten i USA. Långt före klassiska sporter som fotboll, ishockey, golf och minigolf, baskett och boxning. De flesta skolor har egna lag för amerikansk fotboll. Faktum är att sporten uppfanns på ett college och liknade då vanlig fotboll men med inslag av rugby. Första matchen gick av stapeln den 6 november 1869 och var mellan Princeton och Rutgers, där de sistnämnda gick segrande ur striden.

Sedan den där novemberdagen 1869 har sporten vuxit kraftigt i popularitet. År 1920 bildades det som är dagens National Football League (NFL), som är den högsta ligan för amerikansk fotboll i USA och likaså den mest prestigefyllda ligan i hela världen. Ligan består av 32 klubbar spridda över hela landet och de flesta av de största städerna har en NFL-klubb. Lagen är indelade i två olika konferenser (AFC och NFC) beroende på geografisk placering.

NFL-säsongen pågår mellan september och december då varje lag spelar 16 matcher. Därefter går de 12 främsta vidare till slutspel. Slutspelet spelas som en turning där alla möter varandra, och två av lagen går vidare till den stora finalen Super Bowl. Super Bowl går alltså finalmatchen i NFL och den spelas en söndag vid månadsskiftet mellan januari och februari. De senaste 50-60 åren har Super Bowl-söndagen nästan börjat liknas vid en högtid och de flesta amerikaner sitter bänkade framför tv:n. Faktum är att sändningen med Super Bowl är den mest sedda TV-sändningen i USA varje år, före exempelvis Stanley Cup-finalen, presidentens State of the Union och andra stora direktsända händelser.

Regerande mästare av NFL och Super Bowl är Kansas City Chiefs, som vann finalen mot San Francisco 49ers med siffrorna 31-20 den 2 februari 2020. Året dessförinnan vann New England Patriots, som är hemmahörande i Foxborough utanför Boston. Klubben är en av de mest framgångsrika i NFL:s historia med flera Super Bowl segrar, till exempel mellan åren 2001 och 2004 tog de tre raka triumfer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation