NCAA

NCAA står för National Collegiate Athletic Association, och denna ideella förening reglerar den liga i amerikansk fotboll som, tillsammans med NFL, är den mest populära i USA. NCAA har dock inte bara hand om amerikansk fotboll, utan om en mängd olika sporter som utövas på collegenivå och universitetsnivå i USA, närmare bestämt baseboll, basket, bowling, brottning, fotboll, friidrott, fäktning, golf, ishockey, lacrosse, landhockey, gevärsskytte, gymnastik, rodd, simning, simhopp, skidsport, softboll, tennis, terränglöpning, vattenpolo och volleyboll. För vissa sporter har dock NCAA bara ansvar för herr- eller damdelen av sporten. Organisationen har sitt högkvarter i Indianapolis i staten Indiana i USA, men hjälper mer än 450 0000 atleter på colleges och universitet i hela USA och delar av Kanada. Organisationen drar årligen in nästan en miljard dollar, men dessa pengar går inte till NCAA utan återinvesteras i olika organisationer och institutioner runt om i landet.national_collegiate_athletic_association_national_office_indianapolis_indiana_2016

År 1973 införde NCAA tre olika divisioner, som fick namnet Division I, Division II och Division III. Universitet eller colleges som hör till de två högsta divisionerna har tillstånd att dela ut stipendier till de studenter som utövar någon av sporterna. Inom amerikansk fotboll är Division I dessutom indelad i Division I-A (som är den allra högsta) och Division I-AA.

NCAA:s föregångare bildades år 1906, med syftet att reglera amatöridrott i USA. Bakgrunden till behovet av en reglerande organisation var olyckligtvis att det då förekom svåra skador och till och med dödsfall under matcher i amerikansk fotboll på collegenivå. Reaktionen på dessa skador och dödsfall gjorde att den dåvarande amerikanska presidenten, Theodore Roosevelt, utövade påtryckningar för att bilda Intercollegiate Athletic Association of the Unites States (IAAUS), som år 1910 bytte namn till National Collegiate Athletic Association.

På grund av den stora tidsskillnaden mellan USA och Sverige får man som ett fan av amerikansk fotboll finna sig i att sitta uppe mitt i natten om man vill kolla på en match live, oavsett om man följer NCAA eller NFL. Något som hjälper då är självklart att man har en bekväm soffa att sitta i fram på småtimmarna. Du hittar ett stort utbud av soffor på Furniturebox.se, så att du kan hitta en soffa som passar just dig, oavsett vilken sport du följer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation